Babiččina černá omáčka ze švestkových povidel
Černá omáčka ze švestkových povidel se hodí hlavně k masu, třeba králičímu. Připravte si ji tak, jak ji dělávala babička paní Vladimíry Jakouběové.
- 1 lžička másla
- 1 cibule
- ¼ kg kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
- lžička celého pepře a nového koření
- 2 bobkové listy
- sůl
- 4 lžíce zavařených brusinek
- 5 dkg perníku na strouhání
- 25 dkg domácích švestkových povidel
- 1 dcl červeného vína
- 1 l hovězího vývaru
- 5 dkg hladké mouky
Kořenovou zeleninu nastrouháme najemno, cibuli nakrájíme na malé kostičky. Obojí pořádně osmahneme na másle dotmava. Přidáme kořením, zalijeme vínem, chvilku povaříme. Potom přidáme povidla, vývar, rozmícháme a provaříme. Zaprášíme troškou mouky a povaříme. Omáčku propasírujeme, zahustíme perníkem, a nakonec přidáme brusinky. Podáváme s kynutými knedlíky a dušeným králičím masem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.