Babiččin plný rendlík

V dobách našich babiček byla dobrá úroda základem dobrého bytí a tak spoléhaly nejen na pranostiky, ale i na svaté. Jednoho z nich, svatého Isidora, nám připomenou Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření a přidají recept na babiččin plný rendlík.

Ingredience
  • 2 l vody
  • 4 cibule
  • mrkev
  • pórek
  • kedlubna
  • celer
  • hrst hrášku
  • 6 stroužků česneku
  • kapusta
  • brambory
  • 2 lžíce červené papriky
  • pepř
  • petrželka
  • pažitka
  • sádlo
  • mouka

Zeleninu jemně nakrájíme, nebo nastrouháme, a vše kromě brambor lehce osmahneme na tuku. Přidáme dvě lžíce papriky, na kostičky nakrájené brambory, zalijeme vroucí vodou a deset minut dusíme. Pak přidáme utřený česnek a pepř. Na pánvi rozehřejeme tuk, zasypeme moukou a za stálého míchání upražíme tmavší jíšku, kterou vlijeme do vroucí polévky. Nakonec vše dochutíme a posypeme bylinkami.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.