Ruský útok na Ukrajinu: Jak mluvit s dětmi o válce

Mluvit s dětmi otevřeně a přiměřeně jejich věku, válku na Ukrajině jim netajit. Taková jsou základní doporučení, která zazněla v debatě s psychology, na které se podílel i Český rozhlas.

I malé děti vnímají, že se něco dějí, varují psychologové v souvislosti s ruskou invazí na Ukrajinu. Rodiče by si proto s dětmi o situaci měli povídat. Jak na to, nabídla večerní debata, kterou společně pořádali čeští skauti, centrum pro děti ohrožené domácím násilím LOCIKA a Český rozhlas. Nejdůležitější rady si můžete poslechnout v záznamu.

Mluvčí organizace Junák, český skaut Barbora Trojak vysvětlila, proč se skauti rozhodli podobnou akci pořádat. Že napětí ve společnosti vnímají i malé děti potvrdili také hosté debaty, například dětský psychiatr a psychoterapeut Peter Pöthe. I nepříjemné situace jsou podle něj součástí života a děti by se s pomocí rodičů měli učit s nimi vyrovnávat.

Podle doporučení Petry Wünschová z centra LOCIKA by rozhovor měl být součástí nějakého běžného režimu, například rodinné večeře, kde se obvykle hovoří o věcech, které se dějí, ve škole na třídnické hodině, nebo například při úvodním kolečku na pravidelném skautském setkání. Rodiče by podle ní neměli dětem lhát ani mlžit, ale měli by podávat informace pravdivě, zjednodušeně podle věku a schopností dítěte.

Dobrý efekt má hledání řešení podle Petry Wünschové zejména, pokud děti přijdou s návrhem sami. „Je důležité nabízet i možnost ptát se, co o tom děti vědí, co slyšely od kamarádů, aktivně se doptávat na informace, které děti mají, ptát se na to, co mají děti za nápady, jak by se to dalo řešit,“ popsala Petra Wünschová.

Velkým aktuálním tématem je podle Petera Pötheho také soužití dětí ukrajinských a ruských dětí tady v Česku. Tam je podle něj potřeba významně rozlišovat to, kdo ovlivňuje to, co se nyní na Ukrajině děje.

Celou debatu si můžete pustit na Youtube kanálu organizace Junák - Český skaut.

autoři: Jakub Lucký , reČRoL
Spustit audio

Související