Zemákový koláč slavnostní
Už v receptářích našich babiček se nacházely recepty přepsané z kuchařských knih. Těch před sto lety nebylo tolik jako dnes, ale existovaly kuchařky specializované. Vladimíra Jakouběová nahlédne do kuchařky Zemáky a tak je jasné, že nás čeká bramborový recept.
Zemákový koláč slavnostní
30 dkg polohrubé mouky
30 dkg vařených brambor
14 dkg másla
10 dkg cukru
1 Ötkerův prášek do pečiva
2 žloutky
podle chuti zavařenina
10 dkg sekaných vlašských ořechů
sůl
krystalový cukr na posypání
Drobenka:
8 dkg hrubé mouky
5 dkg másla
5 dkg cukru
1 žloutek
Mouku s práškem prosejeme, rozdrobíme máslo, přidáme strouhané brambory, cukr, sůl, žloutky, vše zaděláme v těsto a vyválíme 2 placky silné jako malík. Jednu položíme na pomaštěný plech, potřeme zavařeninou a druhou přikryjeme. Vrch koláče potřeme žloutkem, posypeme ořechy, drobenkou a krystalovým cukrem a upečeme v troubě do růžova.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.