Zemákový koláč slavnostní
Už v receptářích našich babiček se nacházely recepty přepsané z kuchařských knih. Těch před sto lety nebylo tolik jako dnes, ale existovaly kuchařky specializované. Vladimíra Jakouběová nahlédne do kuchařky Zemáky a tak je jasné, že nás čeká bramborový recept.
Zemákový koláč slavnostní
30 dkg polohrubé mouky
30 dkg vařených brambor
14 dkg másla
10 dkg cukru
1 Ötkerův prášek do pečiva
2 žloutky
podle chuti zavařenina
10 dkg sekaných vlašských ořechů
sůl
krystalový cukr na posypání
Drobenka:
8 dkg hrubé mouky
5 dkg másla
5 dkg cukru
1 žloutek
Mouku s práškem prosejeme, rozdrobíme máslo, přidáme strouhané brambory, cukr, sůl, žloutky, vše zaděláme v těsto a vyválíme 2 placky silné jako malík. Jednu položíme na pomaštěný plech, potřeme zavařeninou a druhou přikryjeme. Vrch koláče potřeme žloutkem, posypeme ořechy, drobenkou a krystalovým cukrem a upečeme v troubě do růžova.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.