Zemákový koláč slavnostní

2. říjen 2020

Už v receptářích našich babiček se nacházely recepty přepsané z kuchařských knih. Těch před sto lety nebylo tolik jako dnes, ale existovaly kuchařky specializované. Vladimíra Jakouběová nahlédne do kuchařky Zemáky a tak je jasné, že nás čeká bramborový recept.

Zemákový koláč slavnostní

30 dkg polohrubé mouky
30 dkg vařených brambor
14 dkg másla
10 dkg cukru
1 Ötkerův prášek do pečiva
2 žloutky
podle chuti zavařenina
10 dkg sekaných vlašských ořechů
sůl
krystalový cukr na posypání

Drobenka:
8 dkg hrubé mouky
5 dkg másla
5 dkg cukru
1 žloutek

Mouku s práškem prosejeme, rozdrobíme máslo, přidáme strouhané brambory, cukr, sůl, žloutky, vše zaděláme v těsto a vyválíme 2 placky silné jako malík. Jednu položíme na pomaštěný plech, potřeme zavařeninou a druhou přikryjeme. Vrch koláče potřeme žloutkem, posypeme ořechy, drobenkou a krystalovým cukrem a upečeme v troubě do růžova.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.