Zemákový koláč slavnostní

2. říjen 2020
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Slaný koláč ze strouhaných brambor

Už v receptářích našich babiček se nacházely recepty přepsané z kuchařských knih. Těch před sto lety nebylo tolik jako dnes, ale existovaly kuchařky specializované. Vladimíra Jakouběová nahlédne do kuchařky Zemáky a tak je jasné, že nás čeká bramborový recept.

Zemákový koláč slavnostní

30 dkg polohrubé mouky
30 dkg vařených brambor
14 dkg másla
10 dkg cukru
1 Ötkerův prášek do pečiva
2 žloutky
podle chuti zavařenina
10 dkg sekaných vlašských ořechů
sůl
krystalový cukr na posypání

Drobenka:
8 dkg hrubé mouky
5 dkg másla
5 dkg cukru
1 žloutek

Mouku s práškem prosejeme, rozdrobíme máslo, přidáme strouhané brambory, cukr, sůl, žloutky, vše zaděláme v těsto a vyválíme 2 placky silné jako malík. Jednu položíme na pomaštěný plech, potřeme zavařeninou a druhou přikryjeme. Vrch koláče potřeme žloutkem, posypeme ořechy, drobenkou a krystalovým cukrem a upečeme v troubě do růžova.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Sestru se mi nikdy nepodařilo dočíst. Citlivého člověka jsem poslechla až do konce.

Iva Jonášová, šéfredaktorka Radia Wave

citlivy_clovek.jpg

Citlivý člověk

Koupit

Nový román českého básníka, prozaika, překladatele a publicisty, ve kterém se prolínají groteskní a tragické prvky a který vypráví příběh ze žhavé současnosti. Jáchym Topol získal za tento titul Státní cenu za literaturu.