Zelné lívance z čerstvého zelí

V povídání o dobách našich babiček si připomeneme pranostiky spojené s Medardem a vyzkoušíme zelné lívance.



Ingredience
  • 20 dkg kostky droždí
  • 1 lžíce cukru
  • 2 dcl mléka
  • 5 dkg másla
  • 2 vejce
  • ¼ kg hladké mouky
  • 2 hrnky nakrájeného čerstvého zelí
  • 3 dkg másla
  • špetka pepře
  • sůl
  • trocha cukru

Droždí utřeme s cukrem, přilijeme mléko, ve kterém jsme rozpustili máslo, vejce, mouku, vše smícháme na tekuté těsto a necháme kynout. Zelí najemno nakrájíme a osmahneme na másle, ochutíme pepřem, špetkou cukru a solí. Chvilku podusíme a necháme zchladnout. Do vykynutého těsta přimícháme zelí a na másle pečeme lívance, z obou stran dozlatova.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.