Železnobrodská vacka aneb Bramborák na plech

I když se v listopadové kuchyni našich babiček objevovala řada zajímavých surovin, protože čas honů a výlovů tomu nahrával, základ stravy byl obyčejný. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou něco z tradičních jídel, železnobrodskou vacku.

Ingredience
  • 1,5kg brambor
  • 2 vejce
  • 2 dcl mléka
  • hladká mouka
  • sůl
  • pepř
  • majoránka
  • 5 stroužků česneku
  • 25 dkg uzeného masa
  • tuk na vymazání plechu

Oloupané brambory nastrouháme. Zalijeme horkým mlékem, přidáme vejce a tolik mouky, aby vzniklo řídké těsto. Osolíme, přidáme majoránku, pepř a prolisovaný česnek. Promícháme a nalijeme na dobře vymazaný plech. Posypeme na kostičky pokrájeným masem a vložíme do trouby. Pečeme asi 45 minut. Podáváme se salátem z čerstvé zeleniny nebo s kysaným zelím.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Historická detektivka z doby, kdy byl hrad Zlenice novostavbou. Radovan Šimáček jako průkopník žánru časově předběhl i Agathu Christie!

Vladimír Kroc, moderátor

Zločin na Zlenicích hradě

Zločin na Zlenicích hradě

Koupit

Šlechtici, kteří se sešli na Zlenicích, aby urovnali spory vzniklé za vlády Jana Lucemburského, se nepohodnou. Poté, co je jejich hostitel, pan Oldřich ze Zlenic, rafinovaně zavražděn, tudíž padá podezření na každého z nich. Neunikne mu ani syn zlenického pána Jan, jemuž nezbývá než doufat, že jeho přítel Petr Ptáček celou záhadu rozluští...