Železnobrodská vacka aneb Bramborák na plech

I když se v listopadové kuchyni našich babiček objevovala řada zajímavých surovin, protože čas honů a výlovů tomu nahrával, základ stravy byl obyčejný. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření připomenou něco z tradičních jídel, železnobrodskou vacku.

Ingredience
  • 1,5kg brambor
  • 2 vejce
  • 2 dcl mléka
  • hladká mouka
  • sůl
  • pepř
  • majoránka
  • 5 stroužků česneku
  • 25 dkg uzeného masa
  • tuk na vymazání plechu

Oloupané brambory nastrouháme. Zalijeme horkým mlékem, přidáme vejce a tolik mouky, aby vzniklo řídké těsto. Osolíme, přidáme majoránku, pepř a prolisovaný česnek. Promícháme a nalijeme na dobře vymazaný plech. Posypeme na kostičky pokrájeným masem a vložíme do trouby. Pečeme asi 45 minut. Podáváme se salátem z čerstvé zeleniny nebo s kysaným zelím.