Zapečené bandory se zelištěm podle receptu z Pojizeří

Mezi plodinami, které patřily mezi základní součásti lidové stravy, má nezastupitelné místo zelí, a protože je tu čas jeho sklizně, mají Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření recept na zapečené bandory se zelištěm.

Ingredience
  • ¾ kg vařených brambor
  • 60 dkg čerstvého zelí
  • 1 a ½ lžíce sádla
  • 8 dkg slaniny
  • 1 velká cibule
  • 25 dkg uzené klobásy
  • 2 šálky mléka
  • 2 až 3 vejce
  • sůl
  • tuk a strouhaná žemle na pekáč

Slaninu drobně pokrájíme a zpěníme na ní cibuli. Přidáme nadrobno nakrájenou klobásu a společně osmahneme. Zelí napolo uvaříme, dáme okapat a drobně usekáme. Zapékací mísu silně vymastíme a vysypeme strouhanou houskou. Vrstvíme do ní kolečka nakrájené osolené brambory, zelí s klobásou a navrch dáme opět osolené brambory. Dáme do předehřáté trouby, a jakmile se začne péci, přilijeme vejce rozšlehaná s osoleným mlékem a dopečeme. Při pečení mastíme povrch sádlem.