Zapečené bandory se zelištěm podle receptu z Pojizeří
Mezi plodinami, které patřily mezi základní součásti lidové stravy, má nezastupitelné místo zelí, a protože je tu čas jeho sklizně, mají Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření recept na zapečené bandory se zelištěm.
- ¾ kg vařených brambor
- 60 dkg čerstvého zelí
- 1 a ½ lžíce sádla
- 8 dkg slaniny
- 1 velká cibule
- 25 dkg uzené klobásy
- 2 šálky mléka
- 2 až 3 vejce
- sůl
- tuk a strouhaná žemle na pekáč
Slaninu drobně pokrájíme a zpěníme na ní cibuli. Přidáme nadrobno nakrájenou klobásu a společně osmahneme. Zelí napolo uvaříme, dáme okapat a drobně usekáme. Zapékací mísu silně vymastíme a vysypeme strouhanou houskou. Vrstvíme do ní kolečka nakrájené osolené brambory, zelí s klobásou a navrch dáme opět osolené brambory. Dáme do předehřáté trouby, a jakmile se začne péci, přilijeme vejce rozšlehaná s osoleným mlékem a dopečeme. Při pečení mastíme povrch sádlem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka