Zapečená lebeda s uzeným
Naše moudré babičky uměly v kuchyni vykouzlit dobré jídlo prakticky z čehokoliv. Velkým pomocníkem jim byly bylinky. A to i takové, jako třeba lebeda, kterou zapékaly s uzeným masem. Recept připravili Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.
- 40 dkg listu lebedy
- ¼ kila uzené pečínky
- 2 lžíce mléka
- 1 cibule
- 2 vejce
- 15 dkg másla
- sůl
- mletý pepř
- 1 dcl dobré husté smetany
Lebedu opereme a na několik minut povaříme ve slané vodě, potom scedíme a propasírujeme. V hrnci zahřejeme kousek másla, zpěníme na něm nakrájenou cibulku, dáme na ní jemně rozsekanou uzenou pečínku a krátce osmahneme. Přidáme propasírovanou lebedu, sůl a mletý pepř, promícháme a odstavíme z ohně. Přimícháme vejce rozšlehané v mléce, dáme do máslem vymazaného pekáče, zalijeme smetanou a zapečeme v horké troubě.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.