Zapečená lebeda s uzeným

Naše moudré babičky uměly v kuchyni vykouzlit dobré jídlo prakticky z čehokoliv. Velkým pomocníkem jim byly bylinky. A to i takové, jako třeba lebeda, kterou zapékaly s uzeným masem. Recept připravili Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.

Ingredience
  • 40 dkg listu lebedy
  • ¼ kila uzené pečínky
  • 2 lžíce mléka
  • 1 cibule
  • 2 vejce
  • 15 dkg másla
  • sůl
  • mletý pepř
  • 1 dcl dobré husté smetany

Lebedu opereme a na několik minut povaříme ve slané vodě, potom scedíme a propasírujeme. V hrnci zahřejeme kousek másla, zpěníme na něm nakrájenou cibulku, dáme na ní jemně rozsekanou uzenou pečínku a krátce osmahneme. Přidáme propasírovanou lebedu, sůl a mletý pepř, promícháme a odstavíme z ohně. Přimícháme vejce rozšlehané v mléce, dáme do máslem vymazaného pekáče, zalijeme smetanou a zapečeme v horké troubě.