Zápar z modráčku na játra
Modráček, námořníček či kuří dřístka, tak se v dobách našich babiček říkalo jaterníku. Bylince, která měla nejen mnoho názvů, ale i mnoho využití.
- 5 dílů listů jaterníku
- 5 dílů natě řepíku
- 5 dílů kořenu pampelišky
- 5 dílů kořene čekanky
- 5 dílů natě benediktu
- 4 díly natě třezalky
- 4 díly květu heřmánku
- 4 díly natě rozrazilu
Dvě lžíce této směsi zalijeme ½ l vařící vody a necháme 20 minut louhovat. Přecedíme a pijeme dvakrát až třikrát denně nalačno, asi 30 minut před jídlem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.