Zápar z modráčku na játra

Modráček, námořníček či kuří dřístka, tak se v dobách našich babiček říkalo jaterníku. Bylince, která měla nejen mnoho názvů, ale i mnoho využití.

Ingredience
  • 5 dílů listů jaterníku
  • 5 dílů natě řepíku
  • 5 dílů kořenu pampelišky
  • 5 dílů kořene čekanky
  • 5 dílů natě benediktu
  • 4 díly natě třezalky
  • 4 díly květu heřmánku
  • 4 díly natě rozrazilu

Dvě lžíce této směsi zalijeme ½ l vařící vody a necháme 20 minut louhovat. Přecedíme a pijeme dvakrát až třikrát denně nalačno, asi 30 minut před jídlem.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.