Zadeček z beránka nebo kůzlete
V receptech našich babiček si tentokrát připomeneme kořeny Velikonoc a přidáme postup přípravy zadečku z beránka nebo kůzlete. Recept je z Domácí kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové z roku 1826.
- maso
- sůl
- máslo
- zelený salát
Odděl od mladého beránka nebo kůzlete přední čtvrtku tak jako od zajíce, zadeček čistě přemej a osol, dej na dno pekáčku dvě čisté loučky, poklaď je novým máslem, vlož na ně ten zadeček, poklaď ho na povrchu kouskami nového másla, podlej ho trochou vody a nech ho péct.
Mezi pečením ho několikrát obrať, přimáčkni na vařečku kousek másla a masti ním zadeček, až se pěkně do zlatová upeče a zapění, nesmí se však dlouho péct, sice by byl suchý.
Můžeš-li, pečený na rožni je chutnější. Na stůl dej k němu misku zeleného salátu.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor

Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.