Zadeček z beránka nebo kůzlete

V receptech našich babiček si tentokrát připomeneme kořeny Velikonoc a přidáme postup přípravy zadečku z beránka nebo kůzlete. Recept je z Domácí kuchařky Magdaleny Dobromily Rettigové z roku 1826.

Ingredience
  • maso
  • sůl
  • máslo
  • zelený salát

Odděl od mladého beránka nebo kůzlete přední čtvrtku tak jako od zajíce, zadeček čistě přemej a osol, dej na dno pekáčku dvě čisté loučky, poklaď je novým máslem, vlož na ně ten zadeček, poklaď ho na povrchu kouskami nového másla, podlej ho trochou vody a nech ho péct.

Mezi pečením ho několikrát obrať, přimáčkni na vařečku kousek másla a masti ním zadeček, až se pěkně do zlatová upeče a zapění, nesmí se však dlouho péct, sice by byl suchý.

Můžeš-li, pečený na rožni je chutnější. Na stůl dej k němu misku zeleného salátu.