Z Hrádku nad Nisou až do Dallasu. Díky zájmu o roboty se právě tam jako jediní z Česka dostali žáci hrádecké základky

25. květen 2023

Několik žáků a učitelů ze Základní školy Lidická v Hrádku nad Nisou se na přelomu dubna a května 2023 zúčastnilo světového mistrovství robotů Vex v americkém Dallasu. Za Českou republiku tam byli jediní. O cestě do USA, soutěži robotů i výuce robotiky na hrádecké základní škole vyprávěli v Setkání u mikrofonu.

Čtěte také

Jednomu z moderátorů pořadu Setkání u mikrofonu, Pavlu Coufalovi, je téma robotů blízké, protože je ředitelem libereckého science centra iQLANDIE. Ve studiu Českého rozhlasu Liberec se ptal dvou mladých robotiků ze soutěžního týmu, Matěje Ježka a Tomáše Bosáka, a jejich učitele Martina Poláčka.

Tým, který se mezinárodní soutěže v USA zúčastnil, byl ale větší. „Dohromady byli dva řidiči, jeden programátor a dva koučové. Řidič ovládal robota na poli, aby získal body,“ přiblížil třináctiletý Tomáš Bosák.

A ve sběru bodů pomocí robota část soutěže spočívala. Robota ale předtím museli hrádečtí kluci ze stavebnice VEX sestavit a naprogramovat. A také postoupit v evropském kole soutěže ve Slovinsku, po kterém teprve dostali pozvání do Dallasu.

Co zažili na cestě do Ameriky, a jaké měli zážitky z návštěvy texaské metropole? Jak probíhala samotná soutěž, s kým se v ní utkali a kolikátí se umístili? Kde vlastně na cestu sehnali peníze a jaký je zájem o robotiku na hrádecké základní škole? Poslechněte si záznam pořadu.

Zápisky z cesty si můžete přečíst také na stránkách ZŠ Lidická v Hrádku nad Nisou.

autoři: Pavel Coufal , reČRoL
Spustit audio

Související