Z hrádecké základky je minitovárna na komponenty pro dýchací masky do první linie

Jako ochranná pomůcka před nákazou koronavirem pomůže kromě respirátoru také speciálně upravená potápěcí maska. Tisíce jich nakoupilo České vysoké učení technické v Praze a upravovat toto vybavení pro nouzový stav pomáhá i základní škola v Hrádku nad Nisou.

Čtěte také

Nejen průmyslové podniky, vědecké týmy a univerzity se podílejí v nouzovém stavu na výrobě ochranných pomůcek. Komponenty pro dýchací masky určené pro první linii vznikají také ve školách, a nejen těch středních, kde jsou k dispozici odborné učebny a laboratoře. Malou továrnou na 3D adaptéry pro masky se stala i základní škola v Hrádku nad Nisou. 

K 3D tiskárně vzal naši redaktorku Martin Poláček, student informatiky a učitel pracovních činností na základní škole Lidická v Hrádku nad Nisou a dopodrobna popsal, jak všechno funguje; poslechněte si to v reportáži. Program pro běh tiskáren, které jsou ve škole 3, dodala liberecká Technická univerzita.

Když tiskárny zahajují výrobní cyklus, vedle už stojí hotové adaptéry z toho předchozího. Martin Poláček je každé ráno sundává, upraví tak, aby byly rovnou k použití, a odváží je na Technickou univerzitu, která sbírá komponenty od všech výrobců v kraji. Pak je vozí do Prahy na ČVUT, kde se dávají dohromady se šnorchlovacími maskami a filtry. Z ČVUT jdou pak hotové ochranné pomůcky do první linie.

autor: sas

Související