Z Bílého Potoka k francouzskému pobřeží Atlantiku: Hon na ponorku U206 Reichenberg pokračuje

27. červenec 2021

Po pátrání v německých, anglických, francouzských i domácích archívech se projekt nalezení potopené německé válečné ponorky U206 Reichenberg posouvá do nové, „mokré“ fáze. První část expedice se v pondělí 26. července odpoledne vydala na dlouhou cestu do Biskajského zálivu, kde byla podle dostupných údajů ponorka potopena magnetickou minou. Redaktor Jaroslav Hoření byl u odjezdu badatelů.

Čtěte také

Po necelých čtyřech letech od zrodu myšlenky vypátrat vrak potopené ponorky typu U206, jejímž patronátním městem byl v roce 1941 Liberec, tehdy Reichenberg, se badatelé Ivan Rous a Pavel Šercl vydali na francouzské pobřeží Atlantského oceánu. Úspěchem pro letošní expedici by podle nadšených badatelů bylo úspěšné ověření techniky i lidských sil právě ve vlnách oceánu. Odjezd první části expedice z Jizerskohorského technického muzea v Bílém Potoce k Biskajskému zálivu sledoval redaktor Jaroslav Hoření.

Jak se vlastně hledá taková ponorka? Jak velká expedice se do Francie vydává a kam přesně badatelé jedou? Co všechno s sebou expedice bere? Poslechněte si reportáž.

Spustit audio

Související