V turnovském Muzeu Českého ráje skončila rekonstrukce takzvaného kabinetu granátových šperků

15. prosinec 2021

Muzeum Českého ráje v Turnově 15. prosince otevírá opravený kabinet granátového šperku, kde vystavuje cenné unikáty. Na prohlídku zve kurátor Miroslav Cogan.

V turnovském Muzeu Českého ráje 15. prosince opět otevírají jedno z hlavních lákadel. Skončila tam rekonstrukce takzvaného kabinetu granátových šperků, kde jsou k vidění ukázky šperkařského řemesla v průběhu několika staletí.

Zavolali jsme kurátorovi sbírkových fondů muzea, kunsthistorikovi Miroslavu Coganovi a zeptali se, v čem jsou v expozici největší změny; který z vystavených exponátů je nejcennější a jaká je jeho historie; kolik je v muzeu tematických sbírkových předmětů i jestli jsou nějaké, které se do nové expozice nevešly. Poslechněte si záznam rozhovoru.

Kabinet historického granátové šperku byl pro návštěvníky Muzea Českého ráje v Turnově nepřístupný pět měsíců, kdy se kurátoři se věnovali jeho modernizaci.

Teď jsou v něm nové moderní vitríny, stojany i osvětlení a popisky ve čtyřech jazykových mutacích. Víc než 160 klenotů s drahokamy rudými jako krev se v obnovené expozici vyjímá výrazně lépe než v té předešlé. Při instalaci exponátů do nového kabinetu byla redaktorka Lucie Fürstová, poslechněte si reportáž.

autoři: Jiří Jelínek , Jakub Marvan , Lucie Fürstová , reČRoL
Spustit audio

Související