Vepřový mozeček s brukvemi podle receptu z Pojizeří
Jak už víme, v dobách našich babiček se zužitkovalo téměř všechno. A to platilo i při zabijačkách. Proč se porážela prasata i na podzim a jak uvařit vepřový mozeček s brukvemi prozradí Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.
Recept uvádíme v původní podobě, jak ho zaznamenaly dobové kuchařky:
Vepřový mozeček spaříme vařící vodou, zbavíme krevních žilek a blanek. Na kastrolek dáme kousek másla, lžíci strouhané cibule a necháme zažloutnouti; přidáme mozeček na drobno usekaný, špetku solí, špetku zelené sekané petrželky, špetku pepře, osmažíme a pak z plotny odstavíme.
Do vychladlého mozečku přidáme dvě lžíce strouhané housky zkropené smetanou, celé vejce a podle chuti přisolíme. Dobře to promícháme a připravené vyhloubené brukve tím naplníme. Přiklopíme je vykrojeným vrškem jako pokličkou.
Kastrol vymažeme máslem, srovnáme do něho naplněné brukve a v teplejší troubě pečeme za občasného polévání koflíčkem smetany, ve které jsme rozmíchali lžičku mouky.
Upečené, měkké brukve dáme na horký talíř a jako přílohu k nim uvaříme nové brambory. Omáčku v kastrole zředíme trochou vlahé vody, ve které se brukve vařily a necháme ji na plotně chvíli povařiti do zahoustnutí. Pak omáčku na brukvě nalijeme.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.