Vepřový mozeček s brukvemi podle receptu z Pojizeří

Jak už víme, v dobách našich babiček se zužitkovalo téměř všechno. A to platilo i při zabijačkách. Proč se porážela prasata i na podzim a jak uvařit vepřový mozeček s brukvemi prozradí Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.

Recept uvádíme v původní podobě, jak ho zaznamenaly dobové kuchařky:

Vepřový mozeček spaříme vařící vodou, zbavíme krevních žilek a blanek. Na kastrolek dáme kousek másla, lžíci strouhané cibule a necháme zažloutnouti; přidáme mozeček na drobno usekaný, špetku solí, špetku zelené sekané petrželky, špetku pepře, osmažíme a pak z plotny odstavíme.

Do vychladlého mozečku přidáme dvě lžíce strouhané housky zkropené smetanou, celé vejce a podle chuti přisolíme. Dobře to promícháme a připravené vyhloubené brukve tím naplníme. Přiklopíme je vykrojeným vrškem jako pokličkou.

Kastrol vymažeme máslem, srovnáme do něho naplněné brukve a v teplejší troubě pečeme za občasného polévání koflíčkem smetany, ve které jsme rozmíchali lžičku mouky.

Upečené, měkké brukve dáme na horký talíř a jako přílohu k nim uvaříme nové brambory. Omáčku v kastrole zředíme trochou vlahé vody, ve které se brukve vařily a necháme ji na plotně chvíli povařiti do zahoustnutí. Pak omáčku na brukvě nalijeme.