Vepřové v zelenině z receptáře z počátku 20. století ze Všeně od Turnova

Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření potěší milovníky mrkve, ale také masa receptem našich babiček na vepřové v zelenině.

Ingredience
  • 6 vepřových kotlet
  • 4 mrkve
  • 1 celer
  • 2 petržele
  • pár listů kapusty
  • 10 dkg slaniny
  • 2 cibule
  • sádlo
  • sůl
  • pepř
  • máslová jíška z 10 dkg másla

Maso naklepeme, osolíme a opepříme a opečeme na másle. Pekáček vymažeme sádlem, dáme polovinu masa, na ně navrstvíme očištěnou nakrájenou zeleninu, na zeleninu narovnáme plátky slaniny, posypeme kolečky nakrájené cibule a na ni zbylé plátky masa. Podlijeme vodou nebo vývarem, přikryjeme pokličkou a pomalu pečeme ve vyhřáté troubě asi 2 hodiny.

Potom maso vyndáme spolu se slaninou na talíř, zelninu scedíme a propasírujeme. Na másle uděláme hladkou jíšku, kterou zalijeme výpekem z pekáčku a povaříme. Přidáme přepasírovanou zeleninu, dochutíme a prohřejeme. Jako přílohu podáváme krupicové knedlíčky.