Vepřové v zelenině z receptáře z počátku 20. století ze Všeně od Turnova
Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření potěší milovníky mrkve, ale také masa receptem našich babiček na vepřové v zelenině.
- 6 vepřových kotlet
- 4 mrkve
- 1 celer
- 2 petržele
- pár listů kapusty
- 10 dkg slaniny
- 2 cibule
- sádlo
- sůl
- pepř
- máslová jíška z 10 dkg másla
Maso naklepeme, osolíme a opepříme a opečeme na másle. Pekáček vymažeme sádlem, dáme polovinu masa, na ně navrstvíme očištěnou nakrájenou zeleninu, na zeleninu narovnáme plátky slaniny, posypeme kolečky nakrájené cibule a na ni zbylé plátky masa. Podlijeme vodou nebo vývarem, přikryjeme pokličkou a pomalu pečeme ve vyhřáté troubě asi 2 hodiny.
Potom maso vyndáme spolu se slaninou na talíř, zelninu scedíme a propasírujeme. Na másle uděláme hladkou jíšku, kterou zalijeme výpekem z pekáčku a povaříme. Přidáme přepasírovanou zeleninu, dochutíme a prohřejeme. Jako přílohu podáváme krupicové knedlíčky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.