Vepřové na mandlích a zázvoru
Dalším z receptů z počátku 20. století je vepřové na mandlích a zázvoru. A dozvíme se také, že mandloně se u nás vysazovaly už za Marie Terezie.
- 2 lžíce přepuštěného másla
- 1 lžička mletého zázvoru
- 2 lžíce sádla
- 10 dkg sekaných mandlí
- ½ kg vepřového masa
- 3 stroužky česneku
- sůl
- pepř
- 2 cibule
Cibuli očistíme a nakrájíme na kolečka. Česnek oloupeme a nasekáme nadrobno. Vepřové maso nakrájíme na medailonky a po krajích lehce nařízneme. Naklepeme, osolíme a opepříme. V pánvi rozpálíme máslo se sádlem. Vsypeme do něj maso, cibuli s česnekem, zázvor a osmahneme. Podlijeme a podusíme. Když je maso měkké, vmícháme mandle. Podáváme se šťouchanými brambory.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.