Vepřová pečeně s vomastou z jabčat
V receptech našich babiček čeká dobová klasika – vepřová pečeně s vomastou z jabčat. A Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření přidají i s další dobové úpravy mas na sladko.
- 1,5 kg vepřové pečeně nebo kýty
- 1 lžička soli
- kmín
- pepř
- 10 hřebíčků
- na vomastu z jabčat: ½ kg kyselejších navinulých jablek, oloupaných bez jadřinců
- 7 dkg medu
- 1/4 tyčinky skořice
Jablka rozkrájíme na malé kousky, vložíme do hrnce s 1/2 šálku vody, přidáme med, skořici a citrónovou šťávu. Vaříme 10 minut, pak vyjmeme skořici a jablka propasírujeme. Maso vcelku omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme, pokmínujeme a stejnoměrně prošpikujeme hřebíčky. Položíme na plech tučnější stranou nahoru a pečeme asi 1 1/2 hodiny v dobře vyhřáté troubě. Pak na pečeni naneseme jablečnou vomastu a pečeme dalších 30 minut při stejné teplotě. Během pečení vomasta vytvoří zlatou kůrčičku. Troubu vypneme a maso zde ještě ponecháme asi 10 minut. Pak teprve pečeni nakrájíme na silnější pláty, narovnáme na mísu a podáváme. Příloha: kysané zelí, švestky v octovém nálevu, šťouchané brambory nebo lepenice.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.