Vepřová pečeně s vomastou z jabčat

V receptech našich babiček čeká dobová klasika – vepřová pečeně s vomastou z jabčat. A Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření přidají i s další dobové úpravy mas na sladko.

Ingredience
  • 1,5 kg vepřové pečeně nebo kýty
  • 1 lžička soli
  • kmín
  • pepř
  • 10 hřebíčků
  •  
Ingredience
  • na vomastu z jabčat: ½ kg kyselejších navinulých jablek, oloupaných bez jadřinců
  • 7 dkg medu
  • 1/4 tyčinky skořice

Jablka rozkrájíme na malé kousky, vložíme do hrnce s 1/2 šálku vody, přidáme med, skořici a citrónovou šťávu. Vaříme 10 minut, pak vyjmeme skořici a jablka propasírujeme. Maso vcelku omyjeme, osušíme, osolíme, opepříme, pokmínujeme a stejnoměrně prošpikujeme hřebíčky. Položíme na plech tučnější stranou nahoru a pečeme asi 1 1/2 hodiny v dobře vyhřáté troubě. Pak na pečeni naneseme jablečnou vomastu a pečeme dalších 30 minut při stejné teplotě. Během pečení vomasta vytvoří zlatou kůrčičku. Troubu vypneme a maso zde ještě ponecháme asi 10 minut. Pak teprve pečeni nakrájíme na silnější pláty, narovnáme na mísu a podáváme. Příloha: kysané zelí, švestky v octovém nálevu, šťouchané brambory nebo lepenice.