Vedoucí činohry DFXŠ Kateřina Dušková: Vzala jsem to obloukem, ale jsem doma a jsem šťastná

24. březen 2022

Ke svému premiérovému Setkání u mikrofonu si herec Divadla F. X. Šaldy, a náš nový kolega, Zdeněk Kupka pozval režisérku a uměleckou vedoucí tamní činohry paní Kateřinu Duškovou.

„Její tvář si zřejmě nevybavíte, protože neběhá po jevišti, ale při vzniku divadelního představení je tou nedůležitější osobou, která to má tak říkajíc na triku,“ představil paní Kateřinu Duškovou Zdeněk Kupka.

„Jako tříletá holčička jsem vstoupila na prázdné jeviště, podívala jsem se do hlediště a cítila, jakoby to bylo plné duší a divadelních příběhů, plné něčeho, co mě enormně přitahovalo, takový obrovský kouzlo. A pak už si zase pamatuju až to, jak mi rodiče říkají, že divadlo budu dělat až přes jejich mrtvolu. Myslím, že ten začátek byl v tom umírajícím divadelním domě,“ popsala svou první vzpomínku z vyklízeného divadla v Mostě sama Kateřina Dušková.

Na mostecké divadlo má ještě jednu zvláštní vzpomínku. „A pak, když se odstřelovalo to staré mostecké divadlo, (…), to divadlo poposkočilo metr nad zem, zase dosedlo a všechny ty administrativní budovy odpadly a zůstal jenom ten svatý prostor, to jeviště a hlediště. Takže to muselo jít na dvakrát, ten dům se bránil. Mám z něj doma jeden hřebík, kousek opony a fresku,“ doplnila.

Kateřina Dušková (vlevo) na jevišti Šaldova divadla při představování projektu Legenda z mlžných hor

Jakou divadelní „historii“ má paní Dušková za sebou a jak se tedy nakonec k divadlu dostala? Kdo ji v divadelním životě nejvíc ovlivnil? Jak vzniká divadelní představení? Čím je pro paní Duškovou Liberec a Šaldovo divadlo? A co v libereckém divadle na nejbližší dobu plánují? Poslechněte si záznam rozhovoru.

autoři: Zdeněk Kupka , reČRoL
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.