Rudiš u Šaldů: Poetický příběh Aloise Nebela s náladou hraničních hor a svéráznou nadsázkou dobývá divadelní prkna

Na jeviště libereckého Divadla F. X. Šaldy vstupuje adaptace grafického románu Alois Nebel. Se souborem na ní spolupracoval i jeden z autorů komiksu, scénárista a spisovatel Jaroslav Rudiš.

Liberecké Divadlo F. X. Šaldy uvádí 4. února 2022 v premiéře jevištní podobu českého komiksu výtvarníka Jaromíra 99 a scénáristy Jaroslava Rudiše. Komiksový román je známý také z originálního filmového zpracování z roku 2011.

Jaroslav Rudiš, rodák z Českého Ráje, studoval v Liberci a krajina Sudet je jeho bytostným tématem. Patří k nepřehlédnutelným osobnostem současné české i evropské literatury a letos ho německý prezident vyznamenal řádem za přínos ke sbližování Čechů a Němců.

Poetický příběh Aloise Nebela, skromného výpravčího, který na zapadlém horském nádraží v Bílém Potoce odolává dějinám v rytmu vlaků, okouzluje mlhavou náladou hraničních hor a velice svéráznou nadsázkou.

Na zkoušce nové divadelní hry na scéně libereckého Malého divadla natáčel redaktor Tomáš Mařas. Proč si divadlo vybralo tvorbu Jaroslava Rudiše a z ní právě Aloise Nebela? Jak postavu výpravčího popisuje jeho představitel, herec Václav Helšus? Jak moc se divadelní adaptace liší od románové předlohy? Jakou roli hraje v divadelní hře Alois Nebel hudba? A jak do divadelní podoby Aloise Nebela zasahoval Jaroslav Rudiš?

autoři: Tomáš Mařas , reČRoL
Spustit audio

Související