Vánočka z Pojizeří

Zemi, slunce, vodu, vzduch, rozum, vůli, cit, vědění a lásku, to znázorňují jednotlivé prameny vánočky. Nemohla chybět na vánočních stolech už v dobách našich babiček.

Recept uvádíme v původní podobě, jak ho zaznamenala dobová kuchařka:

Udělej si kvásek z 5 dkg droždí, trošky mouky a mléka a nech vykynout. Pak přidej k němu 1 kg mouky, 31 dkg másla, 1 celé vejce, 3 žloutky, 20 dkg cukru a sekanou kůru z 1/2 citronu. Promíchej vše dobře a vytluč těsto, až povstanou na něm puchýřky. Nech je na teplém místě vykynouti, pak zamíchej do něho 14 dkg sultánek, 15 dkg pařených mandlí a 4 hořké mandle. Zapleť z něho vánočku, nech ji zkynouti, pomaž pak rozkvedlaným vejcem a pec ji asi hodinu zvolna.