Vánočka z Pojizeří
Zemi, slunce, vodu, vzduch, rozum, vůli, cit, vědění a lásku, to znázorňují jednotlivé prameny vánočky. Nemohla chybět na vánočních stolech už v dobách našich babiček.
Recept uvádíme v původní podobě, jak ho zaznamenala dobová kuchařka:
Udělej si kvásek z 5 dkg droždí, trošky mouky a mléka a nech vykynout. Pak přidej k němu 1 kg mouky, 31 dkg másla, 1 celé vejce, 3 žloutky, 20 dkg cukru a sekanou kůru z 1/2 citronu. Promíchej vše dobře a vytluč těsto, až povstanou na něm puchýřky. Nech je na teplém místě vykynouti, pak zamíchej do něho 14 dkg sultánek, 15 dkg pařených mandlí a 4 hořké mandle. Zapleť z něho vánočku, nech ji zkynouti, pomaž pak rozkvedlaným vejcem a pec ji asi hodinu zvolna.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.