V sadech v Libereckém kraji začal samosběr jablek. Lidé si natrhají a zaplatí méně než v obchodech

4. říjen 2022

Zájemci si letos na podzim opět můžou vyzkoušet samosběr ovoce, který nabízejí někteří sadaři. Do sadu u Turnova se vypravila redaktorka Jana Švecová.

Čtěte také

Řada ovocných sadů v Libereckém kraji zahájila samosběr jablek. Lidé si mohou sami natrhat ovoce za výhodnější ceny než ve velkých obchodních řetězcích. Samosběry nabízejí například sadaři u Pěnčína na Liberecku a v okolí Turnova. Sadaři se při sklizni jablek uchylují k takzvanému samosběru, kdy si ovoce natrhají sami zákazníci, hlavně kvůli nedostatku brigádníků.

V supermarketu jsou jablka nejméně za třicet korun za kilogram, v sadech až o polovinu méně. Lidé si ale jablka musí sami natrhat. Jedním z těch, kteří samosběr jablek nabízejí, je sadařství rodiny Cablkových v Doubí u Turnova, kde, jak Eva Cablková řekla Českému rozhlasu, pořádají samosběr už třetím rokem

Nedostatek lidí, zejména zahraničních dělníků, je jen jeden z důvodů, proč se sadaři čím dál častěji k tomuto způsobu sklizně uchylují. Tím dalším jsou například i nízké výkupní ceny v obchodech, ze kterých jen těžko pokryjí mzdy brigádníků.

A jak si trhání jablek užívají zákazníci? Poslechněte si reportáž.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související