Ovocné máslo podle receptu z časopisu Česká hospodyně z roku 1901

Z receptů našich babiček víme, že v dobách nouze se drahé suroviny nahrazovaly, čím se dalo. Třeba drahé máslo nahrazovalo máslo ovocné. K jeho přípravě lze použít právě sklizená jablka. Se sběratelkou receptů a kuchařskou Vladimírou Jakouběovou natáčel redaktor Jaroslav Hoření.

Recept uvádíme v podobě, jak byl otičtěn v dobovém časopise:

„Ovocné máslo dá se z každého ovoce, jak jadernatého, tak peckového i bobulového následujícím způsobem připraviti. Z jablek připravuje se v kotli nebo hrnci, jenž se do dvou třetin sladkým, čerstvým moštem z jablek, lisováním připraveného, naplní. Pak přidá se tolik ovoce, z něhož máme máslo připraviti, aby byla nádoba skoro plná.

V moštu se ovoce do něho vložené rozvaří na měkko a z něho pěnovou sběračkou vybéře. Na to dáme do moštu podruhé totéž množství ovoce, jež se stejně uvaří, načež vleje se vše jakož i dříve vybrané rozvařené ovoce do nádoby nejlépe z kameniny neb ze dřeva a tuto směs necháme 12 hodin dobře přikrytou státi. Pak dáme vše zase na oheň, kdež se na kaši zavaří tak hustou, že se dá jako máslo roztírati.

Ovoce upotřebené musí býti oloupané, pecek a jadřenců zbavené. Smícháním různých druhů ovoce, jež se v chuti doplňují, může se chuť výrobků tak zlepšiti, že není potřeba přidávati nějakého koření. Ovocné máslo se drží nejlépe v hliněných aneb kameninových hrncích neb v malých dřevěných kbelících a v nedostatku i ve sklenicích na zavařeninu. Maže se na chléb neb jiné pečivo místo drahého másla.“

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.