Pravidla moštárny: Přineste jen jablka, do kterých byste se sami zakousli, říká Ondřej Dlabola

10. říjen 2020
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Jablka

Podzimní sklizeň jablek je spojená s moštováním, a protože na rozdíl od loňska je letošní úroda skvělá, moštárny jedou naplno. Zveme vás do jedné z nejnovějších, ve Svijanském Újezdu.

Čtěte také

V roce 2017 zakoupili Ondřej a Kateřina Dlabolovi ve Svijanském Újezdu ovocné sady, o rok později začali budovat a letos v srpnu otevřeli moštárnu a pěstitelskou pálenici. Ovoce na pálenku je většinou ještě ve stádiu kvasu, ale moštování je v plném proudu, jak se přesvědčil redaktor Jaroslav Hoření. Poselchněte si reportáž, dozvíte se, jaká jablka jsou pro moštování nejlepší, jakou kvalitu musí míst plody, které nesete k moštování, jestli to mohou být i jablka „padáná“ a jak dlouho moštování trvá.

Úroda jablek se letos povedla, ovoce právě dozrává a tak pokud se rozhodnete ho přeměnit na lahodný a zdravý mošt, rozhodně si do té své moštárny předem zavolejte. Bez objednání Vás přijmou málokde.

Spustit audio

Související