Ukrajinci mají veřejnou dopravu v Libereckém kraji zdarma. Zjišťovali jsme, čím se mají prokazovat

Liberecký kraj nabídl Ukrajincům dopravu zdarma. Vztahuje se to na spoje integrovaného dopravního systému dopravy IDOL, ve kterých se místo jízdenky prokáží ukrajinským pasem. Bezplatně můžou jet i děti v jejich doprovodu.

„V podstatě stačí ukrajinský pas, na základě tohoto dokladu budou bezplatně přepraveni v regionálních autobusech, ve vlacích, v městské dopravě v Liberci a Jablonci nad Nisou, a jedná se i dále, aby to bylo možné třeba i v České Lípě,“ uvedl Jan Maxa, mluvčí společnosti Korid, která krajskou dopravu koordinuje. Informace i v ukrajinštině najdou zájemci na stránkách sítě IDOL

Ukrajinci mohou zdarma jezdit také vlaky Českých drah i společností Arriva, Leo Express nebo RegioJet. Žluté autobusy této společnosti ale vozí i dál Ukrajince za běžné jízdné.

Jak to vlastně funguje?

V regionálních autobusech, kde se nastupuje předními dveřmi, ukáže cestující řidiči pas a nahlásí, do jaké zastávky jede. Cíl cesty může také ukázat napsaný na papíru nebo v mobilu. V MHD a tramvajích, kde se nastupuje všemi dveřmi, se cestující prokáže pasem až v případě kontroly. Ve vlaku pak doklad ukáže průvodčímu.

Doprava od ukrajinských hranic

Dopravci pomáhají taky odvážet uprchlíky z ukrajinské hranice. Už tento týden se vydaly k hranicím první autobusy společnosti Busline a připraveny jsou další. České dráhy už vypravily k ukrajinským hranicím několik souprav s humanitární pomocí a zpět vozí uprchlíky. Na šedesáti stanicích také České dráhy zřídily místa, kam lidé mohou nosit humanitární pomoc. V Libereckém kraji jde o vlaková nádraží v Liberci, Jablonci nad Nisou, Turnově a Mimoni.

Co mohou lidé na nádraží nosit?

Podle doporučeného seznamu jsou to hlavně spacáky, deky a karimatky, dále balená voda, trvanlivé potraviny, ale také třeba proteinové tyčinky, protože běženci, především ženy s dětmi, stojí na hranicích i víc než 24 hodin. Navíc předtím absolvovali dlouhou cestu, takže mnozí jsou naprosto vyčerpaní. Potřebné jsou i dětské pleny, hygienické potřeby a z léků pak analgetika na tišení bolesti.

Spustit audio

Související