Solidarita s Ukrajinou: Kde a jak pomoct

22. březen 2022 09:20, aktualizováno

Invaze vojsk Ruské federace na Ukrajinu vzbudila vlnu solidarity. Kdo a jak pomáhá a kde se konkrétně lidé mohou k pomoci připojit, zjišťovala redaktorka Jana Švecová.

Neziskové organizace spustily nový web, který pomůže Ukrajincům přicházejícím do Česka, Pomáhej Ukrajině. Kdokoli tam může nabídnout ubytování, dopravu, vybavení domácnosti, ale třeba i doučování nebo tlumočení. 

V Liberci mohou lidé přinášet hlavně trvanlivé potraviny přímo do asistenčního centra pro uprchlíky v bývalém očkovacím centru u krajského úřadu. Tam mohou lidé přinášet hlavně trvanlivé potraviny. Další sběrné místo je v budově Uranu nedaleko libereckého nádraží. Tam kromě potravin vybírají také drogerii, potraviny a oblečení pro kojence nebo školáky.

Válka na Ukrajině pokračuje, uprchlíků přibývá a kapacity k ubytování jsou na hranici. Mluví se tedy o zřizování uprchlických center. Tam budou potřeba hlavně dětské postýlky a válendy, židle, stoly, regály, skříňky a také veškeré kuchyňské vybavení. Tuto pomoc vybírají každý den od 9 do 18 hodin například ve speciálním stanu v Zeyerově ulici v Liberci.

V Jablonci nad Nisou je možné nosit pomoc na různá místa.

Veškeré informace o sbírkách jsou k dispozici na stránkách Libereckého kraje nebo krajských hasičů. Tam lidé najdou i linku, na kterou se mohou obrátit, pokud chtějí pomoc sami nabídnout.

***

Hejnice na Frýdlantsku vyhlásily sbírku kočárků pro Ukrajinu:
Pomoc je určená pro matky malých ukrajinských dětí. Hejnice pořádají sbírku kočárků společně s restaurací Dělnický dům, která zapůjčila prostory. Právě do restaurace v ulici Petra Bezruče mohou lidé materiální pomoc vozit, a to sedm dní v týdnu kdykoliv mezi 10. a 22. hodinou. Kočárky poputují na Ukrajinu spolu s dalšími věcmi, které lidé nosí do sběrných center po celém regionu.

Ubytování pro uprchlíky z Ukrajiny nabízí Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou.

Humanitární pomoc pro uprchlíky z Ukrajiny mohou lidé nosit i na vybraná nádraží. Uvedly to České dráhy na svém webu, podle kterého se pomoc vybírá na šesti desítkách sběrných míst v zemi. V Libereckém kraji jsou to nádraží v Liberci, Jablonci nad Nisou, Turnově a Mimoni. Potřeba jsou hlavně spacáky, teplé deky, ale i trvanlivé potraviny, balená voda nebo dětské pleny.

V Liberci začalo v úterý 1. března fungovat asistenční centrum pomoci Ukrajině. Dohodla se na tom krajská skupina pro pomoc Ukrajině. Na centrum se o pomoc můžou obracet váleční uprchlíci, kteří se dostanou do Libereckého kraje.

Informační leták o Krajském asistenčním centru pomoci Ukrajině Libereckého kraje

Občané Ukrajiny najdou aktuální informace na webu Ministerstva vnitra České republiky. Informace jsou i v ukrajinském jazyce.

Řeckokatolická církev v Česku uspořádala pro lidi na Ukrajině, na které útočí ruská armáda, humanitární sbírku. Sběrná místa má na třech místech, v Praze, Pardubicích a v Liberci. Humanitární pomoc pravoslavní věřící nosí i do kostela Nalezení sv. kříže na Malém náměstí v Liberci. Podle faráře Ivana Semotjuka je největší zájem například o spacáky nebo deky.

Sbírkové účty na pomoc pro Ukrajinu zveřejnil například Český červený kříž a organizace Paměť národa/Post Bellum, a také Člověk v tísni. Vybrané peníze mají sloužit na poskytnutí materiální pomoci, jako jsou potraviny, voda, oblečení, hygienické balíčky, deky a lehátka nebo také na psychosociální pomoc obětem války nebo lidem, kteří museli opustit své domovy.

  • Český červený kříž: účet 333999/2700, variabilní symbol 1502
  • organizace Člověk v tísni SOS Ukrajina: účet 93209320/300
  • organizace Paměť národa/Post Bellum prostřednictvím webové stránky
  • Charita Česká republika: Sbírkový účet vedený u České spořitelny číslo 55660022/0800, variabilní symbol 104
  • Přispět je možné také zasláním dárcovské SMS na číslo 87 777 ve tvaru DMS CHARITASVET 30, DMS CHARITASVET 60 nebo DMS CHARITASVET 90

Na pomoc se chystá i Centrum na integraci cizinců v Liberci. To se snaží zjistit informace přímo od Ukrajinců z napadených oblastí, co konkrétně je teď na Ukrajině nejvíc zapotřebí.

Čtěte také

Individuální pomoc uprchlíkům i lidem na Ukrajině organizují také běžní lidé, bez záštity jakékoliv instituce či organizace. V našem regionu se domlouvají například i na facebookové stránce Dobrovolníci pomáhají v Libereckém kraji, která vznikla během první covidové vlny. Lidé tam většinou řeší konkrétní pomoc konkrétním lidem či rodinám. Poskytují přitom většinou hmotnou pomoc, ubytování nebo třeba dopravu z ukrajinsko-slovenských hranic.

V Jablonci nad Nisou v neděli 27. února pořádá materiální sbírku na pomoc Ukrajině skautské středisko Watakí. Seznam věcí, které lidé můžou mezi osmnáctou a devatenáctou hodinou přinést do skautského domu na sídlišti Šumava, zveřejnilo středisko na své facebookové stránce.

Na seznamu je hlavně speciální zdravotnický materiál nebo spacáky, deky a stany pro ženy a děti na hranicích. Sesbíraný materiál odveze podle jabloneckých skautů několik aut už v pondělí 28. února ráno.

Vlna solidarity se zvedá také ve firmách, a to nejen tam, kde Ukrajinci pracují. Například Sdružení dopravních podniků, včetně toho libereckého, připravuje se svými zaměstnanci humanitární sbírku na pomoc Ukrajiny. Podle vývoje událostí rozhodne, zda půjde o sbírku finanční, nebo o konkrétní věci.

Magistrát města Liberce bude koordinačním místem pro nabídky k případnému ubytování válečných uprchlíků z Ukrajiny. Pokud tedy někdo vlastní ubytovací zařízení, například hotel, nebo penzion a je ochotný ho nabídnout, může se obrátit na koordinátora z humanitního oddělení magistrátu. Ten bude potřebovat vědět, o jaký druh ubytování se jedná, jestli je vhodné pro jednotlivce, nebo celé rodiny, ale třeba i to, jestli v něm funguje elektřina nebo vytápění, případně jestli je vybavený nábytkem.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související