Tvarohové knedlíčky

V kuchyních našich babiček se vařilo hlavně z vlastních surovin. Některé si musely dokonce sami připravit. Třeba tvaroh do tvarohových knedlíčků. Návod pro nás mají Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.

Ingredience
  • 1 vejce
  • 1 žemle
  • 1/2 dl mléka
  • 25 dkg tvarohu
  • 1 lžíce másla
  • lžíce cukru
  • na zahuštění hrubá mouka

Žemli předem namočíme v mléce. V misce spojíme tvaroh, vejce, máslo, cukr a žemli s mlékem, přidáme hrubou mouku a promícháme. Z těsta děláme malé kuličky, vložíme je do vroucí vody a vaříme tak dlouho, až knedlíčky vyplavou nahoru. Podáváme s ovocnou omáčkou ze sušeného ovoce (sušené ovoce rozvaříme s vodou, přidáme med a koření), nebo s omáčkou z rozvařených povidel. Na omáčku přidáme lžíci kysané smetany.