Třené řezy s jablky

Pokud přemýšlíte, co dobrého upéct třeba na neděli, může vám být inspirací recept z kuchyní našich babiček na řezy s jablky. Ale ještě před tím malé nahlédnutí do vybavení městských kuchyní, které připravili Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.

Ingredience
  • ½ kg hladké mouky
  • ¼ kg tlučeného cukru
  • 1 Öettkerův prášek do pečiva
  • ¼ kg másla
  • 5 lžic mléka
  • 2 žloutky
  • na náplň: 7-8 jablek, 1 vanilkový cukr, hrst rozinek, hrst mletých oříšků, 2 bílky, strouhaný perník na zahuštění

Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto. Polovinu rozválíme na plech a propícháme vidličkou. Jablka oloupeme, nastrouháme a smícháme s cukrem, oříšky a rozinkami. Z bílků ušleháme sníh a vmícháme do jablek. Jablečnou směs naneseme na těsto na plechu a přikryjeme rozválenou druhou polovinou těsta. Opět propícháme vidličkou.

Když si kousek těsta necháme, můžeme z něho vykrájet ozdobné tvary a položit na horní těsto. Moučník vložíme do vyhřáté trouby a upečeme dorůžova.