Třené řezy s jablky
Pokud přemýšlíte, co dobrého upéct třeba na neděli, může vám být inspirací recept z kuchyní našich babiček na řezy s jablky. Ale ještě před tím malé nahlédnutí do vybavení městských kuchyní, které připravili Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.
- ½ kg hladké mouky
- ¼ kg tlučeného cukru
- 1 Öettkerův prášek do pečiva
- ¼ kg másla
- 5 lžic mléka
- 2 žloutky
- na náplň: 7-8 jablek, 1 vanilkový cukr, hrst rozinek, hrst mletých oříšků, 2 bílky, strouhaný perník na zahuštění
Z uvedených surovin vypracujeme hladké těsto. Polovinu rozválíme na plech a propícháme vidličkou. Jablka oloupeme, nastrouháme a smícháme s cukrem, oříšky a rozinkami. Z bílků ušleháme sníh a vmícháme do jablek. Jablečnou směs naneseme na těsto na plechu a přikryjeme rozválenou druhou polovinou těsta. Opět propícháme vidličkou.
Když si kousek těsta necháme, můžeme z něho vykrájet ozdobné tvary a položit na horní těsto. Moučník vložíme do vyhřáté trouby a upečeme dorůžova.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Sestru se mi nikdy nepodařilo dočíst. Citlivého člověka jsem poslechla až do konce.
Iva Jonášová, ředitelka Vývoje a výroby


Citlivý člověk
Nový román českého básníka, prozaika, překladatele a publicisty, ve kterém se prolínají groteskní a tragické prvky a který vypráví příběh ze žhavé současnosti. Jáchym Topol získal za tento titul Státní cenu za literaturu.