Třená buchta a mandlemi a hrozinkami podle Malé české kuchařky Františky Hansgirgové

Když se řekne „stará kuchařka", většinou si vybavíme Magdalenu Dobromilu Rettigovou. Ovšem už v její době byly i další autorky a následovnice. Jednu z nich, spolu s jejím receptem na třenou buchtou s mandlemi a rozinkami, si připomeneme.

Recept uvádíme v původním znění, jak ho zaznamenala dobová kuchařka:

Utři na misce šest lotů (12 dkg) nového másla, rozmoč v půl žejdlíku smetany čtyry loty (8 dkg) cukru, přidej k tomu dva žloutky, dvě celá vejce, tři lžíce dobrých kvasnic, drobnou, citronovou kůru, a trochu soli. Rozkloktej to dobře. Dej pokaždé do utřeného másla jednu lžíci mouky a lžíci té rozkloktané smetany, a pokračuj tak, až všecko pohromadě jest.

Míchej tím čtvrt hodiny a přidej k posledku dva loty (4 dkg) oloupaných, a na nudličky rozkrájených, sladkých mandli a tři loty (6 dkg) přebraných a vypraných sultánek.

Rozmíchej to, vymaž formu máslem, posyp ji mandlemi, rozkrájenými na nudličky, posyp ji pak strouhanou žemličkou, dej těsto do ní, a upeč buchtu pěkně. Vyklop pak buchtu pozorně na talíř a posyp ji cukrem.