Švestkovník podle receptu z Krčkovic

Mezi nejoblíbenější ovoce našich babiček patřily švestky. Až do ledna je dokázaly uchovat tak, že chutnaly jako čerstvě utržené. Jak, to prozradí Vladimíra Jakouběová zrovna tak, jako recept na švestkovník. Příspěvek natáčel redaktor Jaroslav Hoření.

Ingredience
  • ¼ kg polohrubé mouky
  • 10 dkg másla
  • 8 dkg cukru
  • 1,5 dcl vlažného mléka
  • 3 dkg droždí
  • 1 vejce
  • špetka soli
  • 1 kg švestek
  • 2 lžíce ořechů

Z droždí, mléka a špetky cukru připravíme kvásek. Do mísy dáme mouku s polovinou cukru, s máslem, vejcem a solí. Přilijeme kvásek a vypracujeme vláčné těsto. Těsto necháme hodinu kynout. Švestky odpeckujeme a rozčtvrtíme. Vykynuté těsto prohněteme a vyválíme. Uložíme na máslem vymazaný plech a posypeme nasekanými ořechy. Na ořechy dáme švestky a koláč necháme 20 minut kynout. Posypeme cukrem a upečeme.