Svatební metáčky

25. leden 2021

V receptech jsme se s Vladimírou Jakouběovou věnovali už různým svatebním dobrotám. Dnes nás čekají koláčky, které se pekly ještě před svatbou a rozhazovaly se přihlížejícím při cestě do kostela - tedy svatební metáčky.

Svatební metáčky 

80 dkg hladké mouky
25 dkg másla
25 dkg sádla
7 dkg kvasnic
3 dkg cukru
4 žloutky
¼ l mléka
½ lžičky soli
tuk na vymazání plechu
kousek másla a trochu rumu na potření
moučkový a vanilkový cukr na obalení

½ kg tvarohu
6 lžic cukru
2 žloutky

Do mísy dáme prosátou mouku, sůl a nastrouhané máslo a sádlo. Do mírně teplého mléka dáme cukr a rozdrobíme kvasnice, necháme vzejít kvásek. Žloutky rozkvedláme, přilijeme k nim kvásek, promícháme a nalijeme do mísy k mouce a tuku. Vypracujeme hladké těsto a uložíme do chladu.
Tvaroh rozmícháme s cukrem a žloutky.
Těsto rozválíme na pomoučeném válu a rozkrájíme na čtverečky 2 x 2 cm. Na každý dáme lžičku tvarohu. Každý koláček zabalíme, zakulatíme a skládáme je vedle sebe na vymazaný plech. Pečeme dorůžova ve vyhřáté troubě. Upečené ještě horké potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem a obalíme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.