Svatební metáčky

25. leden 2021

V receptech jsme se s Vladimírou Jakouběovou věnovali už různým svatebním dobrotám. Dnes nás čekají koláčky, které se pekly ještě před svatbou a rozhazovaly se přihlížejícím při cestě do kostela - tedy svatební metáčky.

Svatební metáčky 

80 dkg hladké mouky
25 dkg másla
25 dkg sádla
7 dkg kvasnic
3 dkg cukru
4 žloutky
¼ l mléka
½ lžičky soli
tuk na vymazání plechu
kousek másla a trochu rumu na potření
moučkový a vanilkový cukr na obalení

½ kg tvarohu
6 lžic cukru
2 žloutky

Do mísy dáme prosátou mouku, sůl a nastrouhané máslo a sádlo. Do mírně teplého mléka dáme cukr a rozdrobíme kvasnice, necháme vzejít kvásek. Žloutky rozkvedláme, přilijeme k nim kvásek, promícháme a nalijeme do mísy k mouce a tuku. Vypracujeme hladké těsto a uložíme do chladu.
Tvaroh rozmícháme s cukrem a žloutky.
Těsto rozválíme na pomoučeném válu a rozkrájíme na čtverečky 2 x 2 cm. Na každý dáme lžičku tvarohu. Každý koláček zabalíme, zakulatíme a skládáme je vedle sebe na vymazaný plech. Pečeme dorůžova ve vyhřáté troubě. Upečené ještě horké potřeme rozpuštěným máslem smíchaným s rumem a obalíme v moučkovém cukru smíchaném s vanilkovým.

Spustit audio

    Nejposlouchanější

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

    Karin Lednická, spisovatelka

    kostel_2100x1400.jpg

    Šikmý kostel 3

    Koupit

    Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.