Svatební krupicová kaše
Krupicovou kaši máme většinou spojenou s dětstvím, ale v dobách před 100 a více lety to byl i svatební pokrm. A právě přípravě krupicové kaše se věnují Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.
Recept uvádíme v původním znění, jak ho zaznamenala dobová kuchařka:
Dva litry mléka se procedí, osolí a na pekáči svaří. 6 dekagramů (4 loty) mandlí se spaří, oloupe a hrubě rozseká, tolik též hrozinek velkých s cukrem a máslem se přidá do mléka. Všechno se svaří. Když přišlo mléko do varu, zasype se přiměřeným množstvím krupice. Na míse se polije rozpáleným máslem a posype perníkem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
S hereckými hvězdami poznejte tajemství textu starého dva tisíce let
Ondřej Kepka, režisér a moderátor


O věrné lásce statečného Chairea a sličné Kallirhoy
Román byl napsán pravděpodobně už v prvním století našeho letopočtu a možná dokonce i dříve. Jde o první dochovaný milostný a zároveň i dobrodružný román nejenom antického, ale vůbec evropského písemnictví.