Špenát s nudlema a uzeným
Na zahrádkách se nám to všechno krásně zelená a láká k přípravě něčeho dobrého a zdravého. V Dolním Pojizeří v tento čas naše babičky v kuchyních využívaly první úrodu špenátu. A tak to zkusíme také podle receptu Vladimíry Jakouběové, který zaznamenal redaktor Jaroslav Hoření.
- 70 dkg listového špenátu
- ¼ l smetany
- 40 dkg domácích širokých nudlí
- 40 dkg vařeného uzeného masa
- sůl
- mletý pepř
- muškátový oříšek
- několik stroužků česneku
- 2 vejce
- trocha sádla
- 1 cibule
Nudle uvaříme v osolené vodě. Maso nakrájíme na kostičky. Na sádle zpěníme najemno pokrájenou cibuli. Přidáme nakrájené listy špenátu a necháme vydusit přebytečnou vodu. Pak přilijeme smetanu (množství upravíme podle hustoty špenátu) a povaříme. Vmícháme celá vejce a necháme ještě přejít varem. Špenát dochutíme solí, pepřem, rozmačkaným česnekem a strouhaným muškátovým oříškem.
Pekáč vymastíme olejem. Na dno rozprostřeme polovinu těstovin, na ně polovinu masa, pak polovinu špenátu a všechno zopakujeme. Vložíme do vyhřáté trouby a necháme krátce zapéct.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
![slovo_nad_zlato.jpg slovo_nad_zlato.jpg](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_3x2_mobile/public/images/19c0a47caca04bb76b27ba3edcdf74cd.jpg?itok=1i0_J3I_)
![](https://liberec.rozhlas.cz/sites/default/files/styles/cro_1x1_mobile/public/images/e2afc965669332fc5318f1eaa402a4b5.jpg?itok=i3X2CUFb)
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.