Slovinsko je taková kapesní země, ale má úplně všechno. O cestování jižními Alpami i severem Balkánu vyprávěla v Setkání u mikrofonu reportérka Ivana Bernáthová

3. listopad 2021

Triglavský národní park, jezera Bled a Bohinj, největší krasová jeskyně v Evropě Postojna, mohutný hrad v Celje a pověst s ním spojená. V pořadu Setkání u mikrofonu vyprávěla o cestování po Slovinsku reportérka Ivana Bernáthová. Moderoval Pavel Kudrna.

„Slovinsko má úplně všechno. Je to taková kapesní země, bych řekla, protože má zhruba dva miliony obyvatel, je čtvrtinová ve srovnání s Českou republikou, ale nicméně má vysoké hory, jezera, moře, krásnou přírodu, nádherné udržované památky a Slovinci jsou skvělí,“ shrnula své zážitky z letní cesty po Slovinsku reportérka Ivana Bernáthová.

V Triglavském národním parku v Julských Alpách ji zaujaly například horští velikáni s výškou nad 2000 metrů, jako je Triglav, Mangart, Jalovec, Prisojnik nebo Špik. Prošla si také ledovcová údolí po nimi, kde ji uchvátily tamní vodopády.

Navštívila i známé slovinské jezero Bled s ostrůvkem uprostřed a termálními lázněmi, kde se léčí třeba revmatismus, srdeční, cévní nebo neurologická onemocnění. Po smaragdovém jezeře se také projela gondolou a navštívila jeskyni Postojna, 19kilometrový krasový labyrint na jihu země. Kromě toho navštívila i různé památky, ochutnala výtečnou slovinskou kuchyni nebo se podívala do města Maribor, kde údajně roste nejstarší vinná réva na světě.

Poslechněte si celý rozhovor a nechte se inspirovat zážitky z jihoalpské země, která která určitě stojí za návštěvu.

Spustit audio

Související