Sejráky
Dnes si podle receptu našich babiček připravíme sejráky. Sýrové koláčky, na které kromě domácího sýra budeme potřebovat také máslo.
Sejráky
30 dkg domácího sýra
18 dkg másla
2,5 dcl mléka
½ kg mouky
2 vejce
kmín
pepř
sůl
4 dkg droždí
lžička cukru
Do hrnečku dáme ½ dcl vlažného mléka, droždí a 1 lžičku krupicového cukru a necháme v teple vzejít kvásek. Do misky si nastrouháme sýr. Do jiné mísy si dáme prosátou mouku, vejce, rozpuštěné sádlo, sůl, kmín a pepř. Promícháme, přidáme kvásek a dobře těsto zpracujeme. Poprášíme ho moukou, zakryjeme čistým plátnem a necháme ho v teple vykynout. Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál a válečkem vyválíme plát o síle asi 2 cm. Posypeme nastrouhaným sýrem, těsto přeložíme, znovu vyválíme a zase posypeme nastrouhaným sýrem. Vyválíme znovu plát o síle asi 2 cm a skleničkou vykrojíme koláčky, které poklademe na plech vymazaný sádlem. Koláčky potřeme rozšlehaným a osoleným vajíčkem. Necháme asi 15 minut kynout, až pak je dáme do vyhřáté trouby péct. Upečeme dozlatova.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Když vás chytne klasika, nikdy vás už nepustí. I kdybyste se před ní plazili.
Petr Král, hudební dramaturg a moderátor Českého rozhlasu


Nebojte se klasiky!
Bum, řach, prásk, křup, vrz, chrum, švuňk, cink. Už chápete? Bicí! Který nástroj vypadá jako obří hrnec ze školní jídelny potažený látkou? Ano, tympán! A který připomíná kuchyňské police? A který zní jako struhadlo? A který jako cinkání skleničkami? A který zní jako vítr?