Sejráky
Dnes si podle receptu našich babiček připravíme sejráky. Sýrové koláčky, na které kromě domácího sýra budeme potřebovat také máslo.
Sejráky
30 dkg domácího sýra
18 dkg másla
2,5 dcl mléka
½ kg mouky
2 vejce
kmín
pepř
sůl
4 dkg droždí
lžička cukru
Do hrnečku dáme ½ dcl vlažného mléka, droždí a 1 lžičku krupicového cukru a necháme v teple vzejít kvásek. Do misky si nastrouháme sýr. Do jiné mísy si dáme prosátou mouku, vejce, rozpuštěné sádlo, sůl, kmín a pepř. Promícháme, přidáme kvásek a dobře těsto zpracujeme. Poprášíme ho moukou, zakryjeme čistým plátnem a necháme ho v teple vykynout. Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál a válečkem vyválíme plát o síle asi 2 cm. Posypeme nastrouhaným sýrem, těsto přeložíme, znovu vyválíme a zase posypeme nastrouhaným sýrem. Vyválíme znovu plát o síle asi 2 cm a skleničkou vykrojíme koláčky, které poklademe na plech vymazaný sádlem. Koláčky potřeme rozšlehaným a osoleným vajíčkem. Necháme asi 15 minut kynout, až pak je dáme do vyhřáté trouby péct. Upečeme dozlatova.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.