Rýžové smaženky
V kuchyních našich babiček se vařilo nejen z toho, co rostlo kolem chalupy, ale třeba také z rýže. Jak poznat tu nejlepší a jak připravit rýžové smaženky vyčetla Vladimíra Jakouběová v jednom z ženských časopisů té doby. Natáčel redaktor Jaroslav Hoření.
Recept uvádíme v původní podobě, jak je otištěn v dobové kuchařce:
„Tři vrchovaté lžíce spařené rýže uvaří se v mléce na hustou kaši a nechají vychladnout. Pak se k tomu přimíchají dva žloutky, trochu strouhané housky, osolí se to a na konec ze 2 bílků tuhý sníh se lehce vmíchá. Z toho dělají se buď kuličky nebo kobližky, které se v rozpáleném tuku smaží. Hodí se k svíčkové pečeni. “
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.