Rybí polévka

Rybí polévka

Taky si připravujete štědrovečerní jídelníček dopředu – říkáte si, co budu vařit, a pak vždycky skončíte u stejného tradičního jídelníčku, který se ve vaší rodině vaří po léta. Co však zjistíte, že vaše rybí polévka chutná jinak než ta od babičky či maminky – i když máte stejný recept.

Vaření není jenom o receptech – špetku koření či soli máme každý jinou a asi to dává pokaždé jinou chuť. Nakonec – dříve právě koření určovala charakter každé regionální kuchyně – dostupných surovin bylo méně a zařízení kuchyně neumožňovalo přípravu složitých jídel.

Přesto to byly pokrmy nad míru chutné. Docílit chuti mamčiny rybí polévky se mi nepodařilo za víc jak čtyřicet let mého kuchařského činění, tak ten recept přidám – je v od mé prababičky z Turnovska a v naší rodině se vaří více jak 90 let.

Ingredience:
2 kapří hlavy
jikry, mlíčí
20 dkg kořenové zeleniny
6 dkg másla
6 dkg hladké mouky
špetka zázvoru
5 zrnek celého pepře
stroužek česneku
malá cibule
2 l vody
osmažená houska

Rybí hlavy, cibuli a česnek povaříme, až jde maso oddělit od kostí. Rybí maso protlačíme cedníkem a zalijeme částí vývaru. Přidáme nastrouhanou zeleninu, sůl a světlou jíšku zředěnou studenou vodou. Polévku zavaříme mírným varem, přidáme oprané jikry a mlíčí a dovaříme. Okořeníme zázvorem nebo muškátovým oříškem. Podáváme s osmaženou houskou.

Vladimíra Jakouběová