Rok války: Jak se mají a co dělají Ukrajinci v Libereckém kraji

Už více než tři čtvrtě roku jsou u nás statisíce uprchlíků z Ukrajiny. Lidé získali víza dočasné ochrany, která jim umožnila přístup k veřejnému zdravotnímu pojištění, vzdělání a na trh práce v naší zemi. Mnoho ukrajinských občanů pracuje i v Libereckém kraji. Některé jejich příběhy zaznamenala redaktorka Ivana Bernáthová.

Utekli z Ukrajiny před válkou a našli u nás bezpečné zázemí. Zvykají si na naši zemi a snaží se najít pracovní uplatnění. Ukrajinka Nadine Zozulia pracovala v Kyjevě jako psycholožka, v Liberci je teď zaměstnaná v dětském centru Slunéčko.

Před válkou k nám uprchly i manažerka prodeje Alona z města Dněpro a kriminalistka a vyšetřovatelka vražd Olena z Charkova. Obě musely změnit profesi, teď pracují ve firmě na výrobu autodílů.

Natálie začínala na dělnické pozici, dnes už je personalistkou v liberecké automobilce. Řada ukrajinských ošetřovatelek a zdravotních sester pracuje v krajské nemocnici v Liberci, a uprchlíky z Ukrajiny zaměstnává i podnik Lesy ČR na Frýdlantsku.

V historické budově jablonecké sokolovny mají ukrajinští občané i jejich děti své integrační centrum Sokolka. Mohou se v něm poradit, jak vyřešit své problémy a učí se tam také česky.

Spustit audio

Související

Nejnovější zprávy

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.