Liberecký kraj rozdělil peníze z veřejné sbírky na pomoc ukrajinským uprchlíkům

19. leden 2023 13:24

Invalidní vozík, brýle, speciální ortopedické vložky a také obuv. To jsou jen některé z položek, které Liberecký kraj pořídí z peněz veřejné sbírky na pomoc válečným uprchlíkům z Ukrajiny. Rozhodli o tom krajští radní.

Čtěte také

Sbírku vedení Libereckého kraje vyhlásilo krátce po začátku ruské agrese na Ukrajině v únoru roku 2022. K začátku ledna 2023 se na kontě sešlo zhruba 283 300 korun a na nákup zmíněných pomůcek půjde převážná většina z nich. Rozdělí se na pomoc pro 17 lidí.

Peníze je stále možné posílat na účet založený u Komerční banky, jeho číslo je 777 24 02 22/0100. Jde o sbírku, která je primárně určená na poskytnutí přímé pomoci jednotlivcům a rodinám uprchlíků, kteří přišli do Česka a ocitli se v tíživé životní situaci v důsledku války. Z peněz na tomto účtu je možné pořizovat věci osobní nebo zdravotní potřeby, oblečení a další nezbytnosti.

Liberecký kraj Ukrajinu podporuje od začátku konfliktu. Pomohl například milionem uro hned na začátku války. Pomoc z regionu směřovala například do Vinnycké oblasti, která je partnerskou oblastí regionu.

Například na konci roku 2022 tam zamířily mobilní satelitní telefony. Teď kraj podle hejtmana Martina Půty z SLK vyjednává i o dodávce potřebných dieselových agregátů kvůli poničené energetické infrastruktuře, na kterou cílí ruské útoky.

autoři: Eva Malá , Michal Jemelka , reČRoL
Spustit audio

Související