Pro první pololetní vysvědčení si jdou i děti ukrajinských uprchlíků. V českém jazyce dělají pokroky

31. leden 2023 10:18

Děti uprchlíků z Ukrajiny za sebou mají první pololetí v českých školách. Nejobtížnější je pro ně čeština. Potýkají se s latinkou, se vzory a třeba větnými členy. Jaké mají známky? V Rokytnici nad Jizerou natáčela redaktorka Johana Tománková.

Čtěte také

Děti ukrajinských uprchlíků, kteří chodí v Česku do školy, za sebou mají první pololetí. Například v základní škole v Rokytnici nad Jizerou si pro vysvědčení se svými českými spolužáky půjde i 17 ukrajinských dětí.

Při hodinách češtiny ukrajinské děti se potýkají s latinkou, se skloňováním, i pádovými otázkami. Starší žáci dělají větší pokroky, protože si už vybírají středoškolské obory podobné těm ukrajinským. Stále se ale zlepšují třeba i třeťáci.

Ukrajinské děti se učí češtinu částečně společně s českými dětmi, některé hodiny mají ale zvlášť, aby mohli důkladně procvičit například pravopis nebo čtení s učitelkou Blankou Kučerovou, která ve škole učí češtinu pro cizince.

Prozradila, co je pro děti z Ukrajiny nejobtížnější: „Naučit se znovu abecedu v latince, naučit se vnímat délku češtiny, intonaci… (…) …a také v každodenní motivaci ráno vstát a jít do školy, kde čeká jenom hrstka kamarádů, kteří mluví stejně jako oni,“ myslí si.

Jak se ve škole líbí ukrajinské dívce Poli, s čím nejvíce pomáhá asistentka Viktorie, a jak to, že se ukrajinské děti neučí češtinu tak podrobně, jako ty české, vysvětluje ředitelka školy Blanka Zemánková? Poslechněte si reportáž.

autoři: Johana Tománková , reČRoL
Spustit audio

Související