Řepné placky

Další podzimní zeleninou, se kterou si naše babičky v kuchyni hravě poradily, je červená řepa. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření poradí, jak z ní usmažit řepné placky.

Ingredience
  • 1 červená řepa
  • 2 mrkve
  • kousek celeru (velikosti řepy)
  • 4 stroužky česneku
  • 4 polévkové lžíce ovesných vloček
  • 4 polévkové lžíce pohankové krupice
  • 2 čajové lžičky lněného semínka (namletý)
  • 1 a půl čajové lžičky soli
  • půl čajové lžičky černého mletého pepře
  • 2 čajové lžičky majoránky
  • 1 střední červenou cibuli (najemno pokrájenou)
  • sádlo na smažení

Oloupanou a očištěnou červenou řepu, mrkev a celer nastrouháme najemno. Přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a nastrouhaný česnek. Směs důkladně promícháme. K zelenině přidáme ovesné vločky, pohankovou krupici a mleté lněné semínko. Přidáme sůl, majoránku a černý pepř. Ze směsi tvarujeme placky, které smažíme na sádle, dokud nezískají zlatavou krustu.