Řepa s vepřovým masem

Listopad je měsícem honů a rybolovů a mnoha svátků, tedy i svátečních a neobvyklých pokrmů. Některé představí Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření.

Recept uvádíme v původním znění, jak ho zaznamenaly dobové kuchařky:

Rozkrájej řepu na podlouhlé malé kousky, dej jí polovic do hrnku, na ni kus vepřového masa, na maso ostatní řepu, osol to, nalej vody a nech to vařit. Dej na rendlík kousek másla nebo sádla, do něho buď kus cukru, nebo lžíci syrobu, a nech to do červena upražit, potom do toho vhoď vařenou odcezenou řepu a nech ji chvíli dusit; zatím udělej přihnědlou jíšku, zapraž s ní polívku, ve které se vařila řepa s masem, a vlej to na řepu, maso pak rozkrájej na kousky a přidej k řepě.

Nakonec přidej trošinku pepře, zázvoru a nového koření. Podávej s vařenými brambory, nebo s dobrým chlebem.