Prvomájové růžičky

Májíček, polibek, nebo také koláče, patřily v dobách našich babiček k prvnímu májovému dnu. Pokud si chcete některou z těchto tradic připomenout, dozvíte se od Vladimíry Jakouběové a Jaroslava Hořeního nejen podrobnosti, ale i recept na růžičky.

Ingredience
  • 70 dkg hladké mouky
  • 40 dkg polohrubé mouky
  • 25 dkg sádla
  • 25 dkg másla
  • 25 dkg cukru krupice
  • 0,5 l mléka
  • 5 žloutků
  • 8 dkg kvasnic

Z vlahého mléka, kvasnic, cukru a hladké mouky uděláme kvásek a necháme 15 minut na teplém místě. Jak vzejde, dodáme zbylé suroviny a zpracujeme těsto. Nakrájíme malé bochánky, prsty je protáhneme do oválné placičky a do středu dáme náplň. Dlouhé okraje roztrhneme, stočíme do osmičky a položíme přes ni. Vytvoří tvar květu s náplní uprostřed, která přeložené těsto zvedne. Koláče potřeme vejcem, posypeme drobenkou a upečeme. Ještě teplé je přetřeme přepuštěným máslem.