Prvomájové růžičky
Májíček, polibek, nebo také koláče, patřily v dobách našich babiček k prvnímu májovému dnu. Pokud si chcete některou z těchto tradic připomenout, dozvíte se od Vladimíry Jakouběové a Jaroslava Hořeního nejen podrobnosti, ale i recept na růžičky.
- 70 dkg hladké mouky
- 40 dkg polohrubé mouky
- 25 dkg sádla
- 25 dkg másla
- 25 dkg cukru krupice
- 0,5 l mléka
- 5 žloutků
- 8 dkg kvasnic
Z vlahého mléka, kvasnic, cukru a hladké mouky uděláme kvásek a necháme 15 minut na teplém místě. Jak vzejde, dodáme zbylé suroviny a zpracujeme těsto. Nakrájíme malé bochánky, prsty je protáhneme do oválné placičky a do středu dáme náplň. Dlouhé okraje roztrhneme, stočíme do osmičky a položíme přes ni. Vytvoří tvar květu s náplní uprostřed, která přeložené těsto zvedne. Koláče potřeme vejcem, posypeme drobenkou a upečeme. Ještě teplé je přetřeme přepuštěným máslem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka