Prokázání bezinfekčnosti na covid-19: Aktuální pravidla, co potřebujeme a kde to najít

2. listopad 2021 08:00, aktualizováno

Česko má od 1. listopadu 2021 nová pravidla ohledně prokázání bezinfekčnosti na covid-19, které je třeba pro návštěvu některých služeb nebo hromadných akcí. 

Od 1. listopadu se v Česku mění podmínky pro prokazování bezinfekčnosti. Omezení mají zamezit šíření nakažlivějších variant koronaviru.

Jaká potvrzení mít s sebou do restaurace nebo na kulturní akci

Čtěte také

Nejjednodušší to mají lidé s ukončeným očkováním, tedy ti, kteří mají druhou dávku vakcíny alespoň čtrnáct dní. Ostatní musí na testy. Mění se pravidla pro jejich platnost; PCR test platí nově 3 dny, antigenní test 24 hodin.
Testy jsou také nově zpoplatněné. PCR test by měl zájemce vyjít nejvíc na 814 korun, antigenní na 201 korun. 

Původní text z 9. července 2021:

Návrat ze zahraničí

Navrátilci z ciziny se při vstupu na pracoviště prokázat negativním testem na koronavirus. Povinnost se týká příjezdů ze všech zemí. Zaměstnanci také musí nadřízené o svých cestách do zahraničí informovat. Podle právníka, kterého Český rozhlas oslovil, nese za případné pochybení odpovědnost zaměstnanec, nikoliv zaměstnavatel. Pokud by pracovník test odmítl zaměstnavateli ukázat, tak podle Duška zůstane doma s překážkou na jeho straně bez nároku na náhradu mzdy.

Lidé s dokončeným očkováním nemusí kromě vyplnění příjezdového formuláře řešit po návratu ze zahraničí nic. Stejně to mají lidé s imunitou po prodělání nemoci. Ostatní musí na testy, liší se to ale podle konkrétních zemí podle cestovatelského semaforu, který najdete například na webových stránkách ministerstva zdravotnictví

Nejjednodušší to je ze „zelených“ zemí, kam v tuto chvíli patří třeba většina států Evropy, v tom případě se, kromě vyplnění příjezdového formuláře, stačí otestovat, a to do pěti dnů od návratu do Česka, buď antigenním, nebo PCR testem.

Pokud se Češi vrací z „oranžové“ země (v Evropě je to např. Irsko, Kypr, Holandsko nebo Portugalsko), platí to samé. Lidé, kteří jedou z „červených“ (aktuálně Španělsko) a „tmavě červených“ zemí (v Evropě např. Černá Hora, Kosovo, Velká Británie), musí před cestou veřejnou dopravou na antigenní nebo PCR test. Po návratu jsou pak pravidla pro všechny stejná; tedy PCR test nejdříve pátý den od návratu, nejpozději však čtrnáctý. Do té doby musí být v samoizolaci.

Často se mluví i o „černých“ zemích, kterou je aktuálně například Tunisko. Ještě před návratem z těchto zemí musí lidé na antigenní, nebo PCR test; do 24 hodin po příjezdu do Česka pak znovu na PCR test a další podstoupit znovu mezi desátým a čtrnáctým dnem od návratu. Do té doby musí zůstat v samoizolaci.

autoři: Jana Švecová , Vojtěch Tomášek , Kateřina Součková , reČRoL
Spustit audio

Související