Nová protikoronavirová opatření: Platnost a úhrada testů, roušky ve školách, kontroly v restauracích

1. listopad 2021 14:10

V Česku přibývá nakažených koronavirem. Od 1. listopadu proto platí přísnější protiepidemická opatření, která mají šíření nákazy zbrzdit. Týkají se škol i restaurací. Změny shrnuly redaktorky Eva Malá a Jana Švecová.

Čtěte také

Jedno z nařízení se týká učitelů. Ti, kteří nejsou očkovaní proti koronaviru, musí od 1. listopadu nosit při výuce respirátor. Podle ministerstva zdravotnictví mají výjimku učitelé ve školkách a zaměstnanci v dětských skupinách. Vláda také rozhodla o tom, že se povinně bude testovat ve školách v těch okresech, kde za posledních 7 dní přibylo více než 300 nakažených na 100 000 obyvatel.

Zaměstnanci restaurací musí kontrolovat u hostů doklad o bezinfekčnosti, tedy buď doklad o dokončeném očkování proti covidu-19, o prodělání této nemoci, nebo platný negativní test na koronavirus. Lidem, kteří ho s sebou nebudou mít, pak nesmí povolit vstup nebo poskytnout službu.

Povinnost neplatí pro odběr jídla s sebou, kontrola se netýká ani jídelen v obchodních centrech. Bezinfekčnost musejí kontrolovat také pořadatelé hromadných akcí a provozovatelé služeb. Pokud by některý zákazník odmítl doklad předložit, může to podle ministerstva zdravotnictví řešit hygiena nebo policie.

Testy na koronavirus od 1. listopadu platí kratší dobu. Vláda rozhodla o tom, že v případě PCR testů se platnost zkracuje ze 7 dnů na 3, u antigenních testů ze 3 dnů na 24 hodin. Lidé si také musí testy platit.

„Jsou výjimky pro osoby do 18 let; jsou výjimky pro osoby, které se nemohou očkovat a taktéž pro ty, kteří jsou rozočkování, tedy mají za sebou alespoň první dávku. A netýká se to indikovaných, testů, které indikuje lékař nebo hygienická stanice v rámci epidemiologického šetření,“ upřesnil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch za hnutí ANO.

autoři: Jana Švecová , Eva Malá , reČRoL
Spustit audio

Související