Liberecký kraj zakazuje kvůli epidemické situaci návštěvy v nemocnicích a sociálních zařízeních

25. říjen 2021 15:52

Od 26. října jsou v Libereckém kraji zakázané návštěvy v nemocnicích a domovech pro seniory. Důvodem je zhoršující se epidemická situace a prudký nárůst různých respiračních onemocnění. Zákaz trvá do odvolání.

Doporučení k zákazu návštěv ve zdravotnických a sociálních zařízeních vydala Krajská hygienická stanice v Liberci. „Důvodem zavedení zákazu návštěv je nárůst běžných respiračních onemocnění a zvyšující se nárůst počtu nemocných koronavirem,“ vysvětlil Vladimír Richter pověřený řízením resortu zdravotnictví Libereckého kraje.

„Výskyt běžných respirací je na úrovni zhruba 1 900 případů na 100 tisíc obyvatel, tak, že nárůst těchto běžných respirací je znatelný. Domníváme se, že toto opatření přispěje k omezení šíření onemocnění,“ uvedl dále Vladimír Valenta.

Nemocnice povolily výjimky jen v některých případech. „Výjimku mají otcové u porodu, doprovod u hospitalizovaných dětí a návštěvy u pacientů v terminálním stadiu. V tomto případě je ovšem nutné se předem domluvit s ošetřujícím lékařem, upřesnila mluvčí nemocnice v Jablonci nad Nisou Jana Válková.

autoři: Jana Švecová , reČRoL | zdroj: Krajský úřad Libereckého kraje
Spustit audio

Související