Překvapilo mě, že převažují básně, říká jeden z porotců Liberecké literární líhně Miroslav Stuchlý

14. červenec 2022

Po celé prázdniny představujeme mladé autory, kteří se přihlásili do výzvy Kultury pod Ještědem a poslali své básnické, prozaické i experimentální texty. Jakub Marvan si o nich povídal se zkušeným libereckým autorem, panem Miroslavem Stuchlým.

Čtěte také

Libereckou literární líheň, výzvu pro mládež ve věku 15 až 19 let, už z našeho pořadu Kultura pod Ještědem znáte. Budeme se jí věnovat po celé léto, uslyšíte rozhovory s tvůrci a také s herci Divadla F. X. Šaldy, kteří jednotlivé vybrané texty pro Český rozhlas Liberec načítají.

Někdo ale ony zmíněné texty musel vybrat. Jakub Marvan si do studia pozval libereckého básníka a prozaika Miroslava Stuchlého, který byl jedním z porotců.

„Překvapilo mě, že převažovala poezie, netušil jsem, že je tolik čtenářů poezie mezi mladými lidmi, a potěšilo mě to vlastně. Já poezii považuji za vrchol literatury, pokud je napsaná dobře. Za mě je obtížnější, než napsat slušný román, tak napsat dobrou báseň. K mému překvapení tam byly velmi dobré básně,“ přiznal Miroslav Stuchlý.

Co ho ještě na zaslaných textech překvapilo a co nečekal? Jak texty mladých autorů hodnotil? Jaká byla podle něj úroveň zaslaných textů? Poslechněte si záznam rozhovoru.

autoři: Jakub Marvan , reČRoL
Spustit audio

Související