Pravé škubánky s mákem podle babičky z Pojizeří
Snad každý alespoň podle názvu zná škubánky. Jednoduché, levné a přitom dobré jídlo, které patří mezi skutečné staročeské pokrmy. Jak přípravit škubánky, poradí Jaroslav Hoření a Vladimíra Jakouběová.
- 60 dkg brambor
- 8 dkg hrubé mouky
- mletý mák
- máslo
- cukr
- sůl
Brambory očistíme a nakrájíme. Poté je uvaříme ve slané vodě do měkka. Z uvařených brambor slijeme o něco více než polovinu vody a zasypeme brambory moukou. Necháme přikryté na mírném ohni asi patnáct minut, aby se mouka dobře spařila. Potom slijeme přebytečnou vodu a brambory s moukou promícháme na hladké tuhé těsto.
Lžící namaštěnou máslem vykrajujeme škubánky na horký talíř, polijeme je rozpuštěným máslem a posypeme cukrem a mletým mákem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.