Posvícenská husa na česneku

Svatováclavské období bylo v dobách našich babiček velmi významným. Časem posvícení. A tak si připomeneme jeho význam i průběh a Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření přidají recept na posvícenskou husu na česneku.

Ingredience
  • 4 kusy porcované husy
  • 4 stroužky česneku
  • 3 dkg tuku
  • sůl
  • mletý pepř
  • zázvor
  • 1 větší cibule
  • 2 lžičky hladké mouky

Naporcované kousky husy osolíme, potřeme utřeným česnekem, ochutíme zázvorem a pepřem. Na tuku zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme porce husy a po obou stranách prudce opečeme, pak podlijeme vodou a dusíme. Měkké maso vyjmeme, šťávu vydusíme do tuku (pokud je ho mnoho, podlijeme trochou vody). Šťávu zaprášíme hladkou moukou, zalijeme přiměřeně vodou a krátce provaříme. Šťávu procedíme a přelijeme jí jednotlivé porce husy. Podáváme s bramborovými knedlíky a červeným zelím nebo s vařenými brambory a červenou řepou.