Postní natřásanka
V receptech našich babiček se opět budeme zajímat nejen o to, co se vařilo před sto lety, ale také jaké náčiní a vybavení v kuchyních nechybělo. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření představí natřásanku z brambor a jablek.
- ½ kg brambor
- 10 dkg hrubé mouky
- 10 dkg másla
- ½ kg jablek
- 10 dkg cukru
- lžička mleté skořice
- 1 dcl smetany
- 4 vejce
- tlučený cukr na posypání
Brambory uvaříme ve slupce doměkka a necháme zchladnout. Pak je oloupeme. Do mísy nasypeme polovinu mouky, na ni nastrouháme brambory, zasypeme zbylou moukou a prohněteme rukama, až vznikne drobenka. Máslo rozehřejeme. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme je na nudličky. Posypeme je cukrem a skořicí.
Pekáč vymažeme máslem, a střídavě do něj vrstvíme bramborovou drobenku a jablka. Poslední vrstvu tvoří brambory. Do rozpuštěného másla vlijeme smetanu nebo mléko, přidáme vejce, rozkvedláme a brambory tím zalijeme. Pečeme v troubě asi půl hodiny. Teplý nákyp pocukrujeme a podáváme s bílou kávou z melty.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.