Postní natřásanka

V receptech našich babiček se opět budeme zajímat nejen o to, co se vařilo před sto lety, ale také jaké náčiní a vybavení v kuchyních nechybělo. Vladimíra Jakouběová a Jaroslav Hoření představí natřásanku z brambor a jablek.

Ingredience
  • ½ kg brambor
  • 10 dkg hrubé mouky
  • 10 dkg másla
  • ½ kg jablek
  • 10 dkg cukru
  • lžička mleté skořice
  • 1 dcl smetany
  • 4 vejce
  • tlučený cukr na posypání

Brambory uvaříme ve slupce doměkka a necháme zchladnout. Pak je oloupeme. Do mísy nasypeme polovinu mouky, na ni nastrouháme brambory, zasypeme zbylou moukou a prohněteme rukama, až vznikne drobenka. Máslo rozehřejeme. Jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a nakrájíme je na nudličky. Posypeme je cukrem a skořicí.
Pekáč vymažeme máslem, a střídavě do něj vrstvíme bramborovou drobenku a jablka. Poslední vrstvu tvoří brambory. Do rozpuštěného másla vlijeme smetanu nebo mléko, přidáme vejce, rozkvedláme a brambory tím zalijeme. Pečeme v troubě asi půl hodiny. Teplý nákyp pocukrujeme a podáváme s bílou kávou z melty.